Hör av dig!

 

Frågor & svar

Vilka tillstånd behövs för att bygga en villa?

Normalt så behöver man bygglov från kommunen. Det kan även behövas vissa andra tillstånd som är viktiga att kontrollera innan om det behövs, såsom marklov eller strandskyddsdispens.

Hur lång tid tar bygglovsprocessen?

Bygglovsenheten har oftast 6-10 veckor i handläggningstiden för bygglov men kan variera beroende på kommunen.

Vad kostar det att bygga en villa?

Gällande kostnad för att bygga en ny villa beror på många olika saker så som storlek, materialval, läge och entreprenör.
Det bästa är att göra en budget för att räkna med både byggkostnader och kostnader för mark, anslutningar och eventuella avgifter.

Behöver jag anlita en arkitekt?

Om du bygger med våra samarbetspartners (lösvirkeshus) behövs det inte, eftersom det blir en onödig kostnad. Våra partners ritar då upp huset för konstruktionen och säkerställer samtidigt att designen är både funktionell och estetiskt tilltalande. Dessutom ser de till att byggnaden följer alla gällande regler och bestämmelser.

Vilka byggmaterial ska jag välja?

Givetvis påverkar valet av byggmaterial, samt övriga tillval till huset. Vi hjälper till att vägleda er för dem mest prisvärda alternativen för er som kund.

Hur får jag tag på en byggentreprenör?

Rekommendationer från vänner och familj är en bra start. Gällande nyproducerade villor i ex lösvirke bör man kolla med leverantör villka som byggt tidigare för att få en offert som speglar verkligheten.
Skiljer det mycket i anbuden bör man kontrollera offerterna igen, och gå igenom med leverantören.

Vad är tidsplanen för byggprojektet?

Tidsplanen beror på projektets omfattning och väderförhållanden, men ett standardhusbygge kan ta från 6 månader till över ett år.

Hur kan jag påverka designen under byggprocessen?

Gällande designen beror detta mycket på vad som ska ändra lika så vilka val som ska adderas i projektet. Vissa val måste vara klara innan exempelvis gjutning av betongplattan.
Diskutera eventuella förändringar i tidigt skede för att undvika extra kostnader senare, men allt är möjligt att ändra.

Vad är det för krav på energiprestandan?

All nyproduktion har krav från Boverkets byggregler (BBR) för att nå kraven på energiprestanda.

Vad händer om jag vill göra ändringar under byggprocessen?

Mindre ändringar kan ofta göras, men större förändringar kan påverka kostnader och tidsplanen, så det är viktigt att diskutera detta med entreprenören.

Finns det stöd eller bidrag för nybyggnation?

Gällande stöd vid nyproduktion kan det finnas olika former för stöd, exempel gröna lån (lägre ränta) eller för montage av solceller.

Hur fungerar försäkringar vid nybyggnation?

Att bygga en villa är en stor investering och det är viktigt att inget missas, en färdigställandeförsäkring krävs nästa alltid av banken innan man får lånet beviljat. En annan försäkring som är viktig är nybyggnadsförsäkring, den är bra för konsumenten under byggtiden. Kolla med ditt försäkringsbolag för att få råd.

Vilka kostnader ska jag räkna med i en renovering?

Att göra en så realistisk budget som möjligt är viktigt så inga överraskningar i form av extra kostnader tillkommer utan att man har kontroll.

Behöver jag bygglov för renovering?

Om din renovering behöver bygglov beror på vad ni ska göra, detta kollar ni enklast upp med byggnadsnämnden vad som krävs för just er renovering.

Hur lång tid tar renoveringen?

Tiden för just er renovering kan skifta kraftigt berorende på omfattningen. Men gör ingen för tajt tidplan, erfarenheten brukar säga att det tar mer tid än man tror.

Vilka fackmän behöver jag anlita vid en renovering?

Beroende på vilken renovering ni ska göra i vilken omfattning behövs dem olika hantverkarna så som snickare, elektriker, vvs, kakel, målare mfl.

Hur hittar jag pålitliga hantverkare?

Stäm av med familj och vänner för rekommendation om hantverkare, finns ju även alternativ att kolla på omdömen online, och se till att hantverkarna har giltiga certifikat och försäkringar.

Vad ska jag tänka på när det gäller materialval?

Tänk på kvalitet, hållbarhet och stil. Det kan också vara bra att överväga miljövänliga alternativ.

Kan jag bo i huset under renoveringen?

Allt beror på omfattningen av renoveringen. Mindre renoveringar kan oftast genomföras medan du bor kvar, men större projekt kan kräva att du hittar tillfälligt boende.

Hur kan jag säkerställa att renoveringen ökar värdet på mitt hem?

Vad det gäller att öka värdet på huset vid renovering beror det mycket på hur och vad man renoverar. Fokusera på att förbättra områden som kök och badrum samt att hålla enhetlig stil och kvalitet genom hela hemmet.

Vad ska jag tänka på gällande uppvärmning och ventilation?

Se till att systemen är effektiva och i gott skick, och överväg moderna alternativ om renoveringen innebär att ni gör större förändringar.

Hur hanterar jag oväntade problem under renoveringen?

Glöm inte att ha lite utrymme/ reservbudget samt en plan för hur ni ska hantera problem som kan uppkomma, samt se till att ha god kontakt med er hantverkare för att snabbt kunna lösa eventuella frågor. Att renovera en villa kan vara en stor och ibland överväldigande uppgift, men med noggrannt planering och rätt förberedelser kan processen bli mycket smidigare.